maanantai 23. helmikuuta 2015

Tomaatit ja paprikat veteen




Tänään laitoin (kuten aiempinakin vuosina) tomaatin ja paprikan siemenet esi-itämään lämpimään veteen. Tämä nopeuttaa itämisaikaa noin 7 - 14 pv.

Viime vuonna minulla taisi olla aivan järjetön määrä eri tomaattilajikkeita kasvatettavana, nyt laitan vain 4 lajia ja paprikaa sen kolmea eri sorttia.




Alla olevat kasvikuvat ja -tiedot ovat sivulta http://www.nelson.fi.


Paprika, Vihannes-

'California Wonder'

Tunnettu ja maukas paprikalajike. Tuottaa ihastuttavia punaisia hedelmiä. Voidaan kasvattaa kasvihuoneessa tai ulkona lämpimässä ja suojaisessa paikassa. Vihreä hedelmäsato on runsaampi, mutta punaiset ovat makeampia. Viihtyy runsasravinteisessa ja kuohkeassa maassa, kastele säännöllisesti. Poista ensimmäinen hedelmäaihe, sadosta tulee runsaampi. Torju hyönteiset suihkuttamalla taimet vedellä.
Esikasvatus: Kylvä kosteaan kylvömultaan. Pidä kosteana. Peitä muovilla. Sijoita 20°C. Taimettumisen jälkeen, kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Sijoita ruukut valoisaan ja viileään. Käytä lisävalaistusta.


Paprika, Vihannes-

'Redskin' F1

Matala ja tiivis paprikalajike. Kasvatetaan suojaisessa ja aurinkoisessa paikassa terassilla tai kasvihuoneessa. Kaunis myös ruukkukasvina. Keskikokoisissa, maukkaissa hedelmissä on mieto maku. Vihreä hedelmäsato on runsaampi, mutta punaiset ovat makeampia. Viihtyy runsasravinteisessa ja kuohkeassa maassa, kastele säännöllisesti. Poista ensimmäinen hedelmäaihe, sadosta tulee runsaampi. Torju hyönteiset suihkuttamalla vedellä.
Esikasvatus: Kylvä kosteaan kylvömultaan. Peitä muovilla. Sijoita 20°C. Taimettumisen jälkeen, kouli 1/ruukku, lannoitettuun multaan. Sijoita ruukut valoisaan ja viileään. Käytä lisävalaistusta.



Paprika, Vihannes-

'Bendigo' F1

Hieno paprikalajike, joka korjataan vihreänä tai punaisena. Punaisena maku on makeampi. Valmista uunissa vaikkapa sipulin, kesäkurpitsan ja tomaatin kera, päälle ripaus oliiviöljyä. Suihkuta taimia usein, jotta vältyt tuhohyönteisiltä.
Esikasvatus: Kylvä kosteaan kylvömultaan. Pidä kylvös kosteana. Aseta lämpimään, 20°C. Taimettumisen jälkeen valoisaan ja viileään. Kouli 1 taimi/ruukku lannoitettuun multaan.



Tomaatti, Pihvi-

'Orange Queen' 

Ihanan oranssi pihvitomaattilajike, sopii lähinnä kasvihuoneviljelyyn, mutta myös ulos lämpimälle paikalle. Runsas sato mehukkaita pihvitomaatteja. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Tarvitsee tukea, poista lehtihankojen ”varkaat”. Ravistele kukkaterttuja kevyesti, niin sato runsastuu.
Esikasvatus: 8-10 vkoa ennen ulosistutusta, kun yölämpötila yli +8°C. Käytä kylvömultaa, pidä kosteana ja peitä kevyesti mullalla ja muovilla. Sijoita itämään +18-21°C. Taimettumisen jälkeen siirrä valoisaan ja viileämpään. Aikainen kylvö vaatii lisävaloa. Kouli pikkutaimet 1/ruukku lannoitettuun multaan. Harrastelijalajike.



Tomaatti, Kirsikka-

'Gardener´s Delight'

Suosituin lajike useissa maissa. Kasvihuoneeseen tai ulos suojaiseen paikkaan. Tuottaa vähitellen runsaan sadon erittäin maukkaita tomaatteja. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. Tarvitsee tukea. Lehtihankoihin kasvavat versot, ”varkaat” poistetaan. Ravistele kukkaterttuja kevyesti, saat runsaamman sadon.
Esikasvatus: 8-10 vkoa ennen ulosistutusta kun yölämpötila yli +8°C. Käytä kylvömultaa. Pidä kosteana. Peitä kevyesti mullalla ja muovilla. Sijoita itämään 18-21°C. Taimettumisen jälkeen valoisaan ja viileämpään. Aikainen kylvö vaatii lisävaloa. Kouli pikkutaimet 1/ruukku lannoitettuun multaan.



Tomaatti, Kirsikka-

'Sungold' F1

Testien mukaan maailman makein tomaattilajike! Kasvatetaan kasvihuoneessa/ulkona suojaisessa paikassa. Tuottaa runsaasti ohutkuorisia ja mehukkaita tomaatteja. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. Tarvitsee tukea. Lehtihankoihin kasvavat ”varkaat” poistetaan. Ravistele kukkaterttuja kevyesti, lisää satoa.
Esikasvatus: 8-10 vkoa ennen ulosistutusta kun yölämpötila yli +8°C. Käytä kylvömultaa. Pidä kosteana. Peitä kevyesti mullalla ja muovilla. Sijoita itämään 18-21°C. Taimettumisen jälkeen valoisaan ja viileämpään. Aikainen kylvö vaatii lisävaloa. Kouli pikkutaimet 1/ruukku lannoitettuun multaan.



Tomaatti

'Shirley' F1

Monen suosikkilajike! Tuottaa punaisia, tasaisia keskikokoisia hedelmiä. Aikainen ja satoisa, sopii kasvihuoneviljelyyn. Hyvä härmänkestävyys. Lehtihankojen versot, "varkaat", poistetaan, tarvitsee tuen.
Esikasvatus: 8-10 vkoa ennen ulosistutusta kun yölämpötila yli +8°C. Käytä kylvömultaa. Pidä kosteana. Peitä muovilla tai kylvä minikasvihuoneeseen 18-21°C. Taimettumisen jälkeen valoisaan ja viileämpään. Aikainen kylvö vaatii lisävaloa. Kouli taimet 1/ruukku lannoitettuun multaan.





Kuvassa alla on muutama kuukausi sitten itämään laitettu chili ja latva-artisokka.





Ja kuten kuvista näkyy, kamerani on menettänyt kykynsä tarkentaa. Ilmeisesti ihan lopullisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti